Informujemy, że nasz sklep nie prowadzi sprzedaży internetowej.

POSZUKUJEMU REGIONALNYCH DYSTRYBUTORÓW HURTOWYCH NASZYCH PRODUKTÓW
Ogórek konserwowy gruntowy ANULKA F1
  • Opis produktu

  •  

    OGÓREK GRUNTOWY - Anulka F1 - - odmiana korniszonowa

     

    Bar code 590765373100

     

    Ogórek – Cucumis sativus L.
    Rodzina:Dyniowate-Cucurbitaceae
    Pochodzi z Indii, gdzie na południowych stokach Himalajów występuje jako roślina dzika. W uprawie był znany już w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce uprawa ogórka rozpowszechniła się w XVI wieku.
    Ogórek jest rośliną obcopylną. Zapylania dokonują owady przeważnie pszczoły.
    Owocem jest rzekoma jagoda, powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym.
    Owoce ogórka można spożywać w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju, na surowo, w postaci różnych przetworów, a także gotowane. Są bardzo soczyste, zawierają dużo wody, bo do 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor.
    Wymagania:odznacza się najwyższymi wymaganiami klimatycznymi. Wymaga do prawidłowego wzrostu wysokiej temperatury powietrza oraz nagrzanej gleby. Kiełkowanie nasion następuje dopiero przy temperaturze gleby 15-18 C. Optymalna temperatura wzrostu rośliny wynosi 20-25 C. Ogórek jest rośliną wrażliwą na zimne wiatry. Wymaga światła intensywnego, raczej rozproszonego. Ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe. Lubi gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej zawartości substancji organicznych o odczynie zbliżonym do obojętnego. Ogórki gruntowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.Zbiór ogórków przeprowadza się w miarę dorastania kilkakrotnie w ciągu sezonu.

    Liczba nasion: 40-50 szt. w gramie
    Norma wysiewu: 2-2,5 kg/1ha
    Termin wysiewu: 1-2 dekada V
    Rozstawa: 10x135 cm
    Wegetacja: 60-65 dni
    Termin zbioru: 2 dekada VII-3 dekada VIII

     

    Waga: 5.0 g
    Ilość